KEMILABB!!!



Material: brännare, 2 svårsmälta provrör, provrörshållare, skyddande skiva, magnet.

Vi började med att hälla 1 cm järnpulver i ett svårsmält provrör. Sedan förde vi magneten till provrörets utsida för att kolla om järnpulvret var magnetiskt.
Några egenskaper hos järnpulver är:Magnetiskt, grått, är en metall.

Sedan hällde vi svavelpulver till 2 cm höjd i det andra provröret och testade också där med magneten om svavel var magnetiskt.
Några egenskaper hos svavelpulver är: Gult, inte magnetiskt, Luktar som tång.

Sedan hällde vi över svavelpulvret i samma provrör som järnpulver låg i. Sedan skakade vi runt riktigt ordentligt så att det skulle blandas ordentligt.

Sedan drog vi ner dragskåpet och tände gasolbrännaren och så satte vi fast provröret i provrörshållaren som vi stuckit ner i gasolbrännaren. När blandningen börjat glöda blev svavlet till svaveloxid och vi tog bort provröret från brännaren.
Vad hände? Det blev helt svart och när vi hällde ut det ur provröret hade det stelnat så att det var som sten alltså hade det genomgått en kemisk förändring. Det var fortfarande magnetiskt fast vi hade värmt upp det.

När svavel reagerar med andra ämnenbildas ofta kemiska föreningar som kallas sulfider. Detta ämnet som bildats kallas järnsulfid.

reaktionsformel: Fe + S = Fes (järnsulfid)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar