Hemkunskap

                                        Tigermuffins

Idag har jag, Ruth och Louise bakat tigermuffins.

Vi började med att blanda ihop de torra ingredienserna (mjöl, bakpulver och vaniljsocker.) och under tiden så smälte vi smöret.
Sedan så blandade vi ihop ägg och socker och vispade det pösigt så det blev vitaktigt.
När vi gjort det så blandade vi ihop allting och tillsatte även det smälta smöret. (tänk på att inte ta allt mjöl på samma gång!)
För att det ska bli tigermuffins så måste man ha en chokladsmet och en vaniljsmet.
Vi hällde över hälften av smeten i en annan bunke och lade i lite kakao.
Vi hällde sedan ihop smeterna igen och rörde om försiktigt så att smeten blev lite marmorerat.

Sedan så lade vi smeten i formar och ställde in i ugnen i 10 minuter.

Här är receptet:





                                

















Det vi ändrade i receptet var att vi gjorde tigermuffins. Vi hade halva smeten med kakao och andra med vaniljsocker.

Det är viktigt att tänka på att man vispar ägg och socker pösigt innan man blandar ihop allt annat, (då blir muffinsarna mer fluffiga)
Det är även bra att inte blanda i allt mjölet direkt för om man gör det kan det bli klumpigt.

Det är viktigt att ha ungefär lika mycket av varje smet för då kan ena färgen bli för mycket av.

Jag jobbade i kök nr 5

Utvärdering:

Jag tycker att muffinsarna blev goda.
Vi lyckades med "tigerfärgen" och de blev lagom bakade.

Det blev som jag hade tänkt mig och jag är inte missnöjd med något.



















                               






 Pizza

Idag så bakade jag och Louise pizza,
Receptet på pizzan syns här nedan.




                                


                              






Vi ändrade inte något i själva receptet men vi hade inte riktigt samma fyllning som det stod att man skulle ha i receptet.
Vi hade bacon, ost och pizzakrydda på pizzan.
Det är viktigt att knåda degen ordentligt så man får upp en bra gluteneffekt. Det är även viktigt att göra botten tunn, (tycker jag) så blir det godare.
Jag jobbade med Louise i kök nr 4. 
Som eftersyssla så tömde vi diskmaskinen.
Pizzan blev jättegod och det blev som jag tänkt mig den blev lite mörkare ute i en kant men det smakade inte bränt så det var jättegott.








                              Rulltårta

     Jag och Louise bakade rulltårta med chokladsmak och hallonsylt idag och receptet är:
 Ändringar i receptet: Jag hällde i två tsk kakao och en tsk vaniljsocker, det stod inte i receptet.
   
     Det är viktigt att hålla reda på när man sätter in kakan i ugnen eftersom det bara ska vara inne i 5        minuter och den lätt blir bränd.
     När man vänder upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper är det viktigt att se till att pappret den låg      på inte sitter fast i kakan. Om den gör det så kan man lägga lite vatten på bakplåtspappret så                lossnar det lättare.
     
     Jag jobbade med Louise i kök nummer 4 och vi hade som eftersyssla att tömma diskmaskinen.

     Rulltårtan blev bra och det blev som jag tänkte. Om vi hade haft mjölk i i stället för vatten så hade      den nog inte smakat lika mycket ägg.

     Det var inget som blev som en överraskning.






                                      

                                    Småfranska

På hemkunskapen bakade jag och Louise småfranska.
Jag började med att mäta upp 2 dl vatten (45 C°) 2 msk olja och 1 tsk salt i en skål.
Sedan så hällde jag ner 2 tsk torrjäst i röran.
Sedan tillsatte jag ca 5 dl vetemjöl.
Efter det lade jag ca 1 dl vetemjöl på bakbordet och knådade degen
När jag knådat degen så gjorde jag små bullar av dem, lät dem jäsa, penslade dem med ägg och strödde på lite olika frön.
Sedan satte jag in bullarna i ugnen.
Jag knackade dem i botten för att se om de var klara.

Det är viktigt att man knådar degen ordentligt för ju mer man knådar den ju mer gluteneffekt blir det.

Jag jobbade i kök nummer fyra.
Jag hade som eftersyssla att sätta på diskmaskinen.

Jag blev riktigt nöjd med bullarna. De blev riktigt "fluffiga" och goda.
Det blev bättre än jag tänkt mig men det var inget som blev som en överaskning.

                                          

                                              

                                          

                                                                                       Fikabullar                                 

                                                                 Huvudrätt och efterrätt          


Biffar med potatisgratäng och färska grönsaker.


smulpaj med hallon och blåbär toppad med vaniljsås










Korvstroganof

                                        Idag har jag, Ruth och Louise gjort Korvstroganof 










Pannkakor och wokade grönsaker

Vi skulle den här gången göra något med ägg i och något med minst tre st olika grönsaker så då stekte vi pannkakor med wokade grönsaker till. Jag Började med att göra pankakssmeten. Sedan lade jag i lite olja i en gryta och lade sedan ner alla grönsaker där som skulle wokas. Under tiden medan det wokades stekte jag pannkakorna. När jag stekt klart pannkakorna hällde jag i lite mild japansk soja i de wokade grönsakerna. Sedan så var det klart och jag lade upp det på en talrik.

Det är viktigt att tänka på att det alltid ska vara lite fett i stekpannan för att annars fastnar pannkakorna lätt och blir alldeles trasiga.
Det är även viktigt att man inte tar för mycket soja i för att det blir mycket smak av bara en liten skvätt.

Jag jobbade med Ruth och Louise och hade som eftersyssla att sätta på diskmaskinen.

Jag var inte så förtjust i sojan så grönsakerna var sådär men annars var det gott och blev bra. Det gick bättre att steka denna gången än vad det gjorde för ett tag sedan.


Köttfärssås och spagetti

Denna gången skulle vi laga någon mat med köttfärs i så därför gjorde jag köttfärssås och spagetti. Jag försökte få med så många delar av kostcirkeln i maten och därför så använde vi köttfärs, spagetti, margarin, lök, broccoli, persilja, Tomat, salt och peppar.

Spagetti är kolhydrater och är energigivare därför är det viktigt med pastan. Jag har även lite margarin i för att fett är också energigivare. Jag har även mineraler och vitaminer med i våran måltid efter som jag har broccoli och persilja som det finns järn i och är nyttigt för oss att äta. 

Vi har mycket grönsaker i som t.ex tomater i form av tomatpurre som finns i köttfärssåsen. 

Jag började med att smälta margarinet i en stekgryta och fräste sedan löken i margarinet. Sedan så lade jag i köttfärsen där hackade jag sönder den och hällde i resten av ingredienserna sedan fick det stå och puttra i grytan. Under tiden kokade jag spagettin. Jag lade sedan upp på en tallrik och lade lite persilja över, och lite broccoli.

Viktigt att tänka på är att man kryddar lite i taget så att det inte blir för mycket.

Jag jobbade med Annie och hade som eftersyssla att sopa golvet.

Resultatet blev bra, det blev gott och blev som jag tänkte mig, vi har gjort köttfärssås en gång innan men denna gången blev den mycket godare.



Kycklinggryta med kokt potatis, riven morot och riven palsternacka

Denna gången skulle vi göra något med kyckling och jag gjorde kycklinggryta. Jag började med att hacka alla grönsaker eftersom man måste diska kniven om man skär kycklingen först. Sedan så skar jag kycklingen i små bitar som var ungefär en cm tjocka. Efter det så smälte jag lite margarin i en stekgryta och fräste löken i margarinet. under tiden Hällde jag vatten i en gryta och lade i morötter och potatis så att det fick koka. När löken hade fräst klart i margarinet lade jag i kycklingen. den fick lika där och steka en stund tills det var klart och inte rött inuti. Sedan så kokade jag vi sås och smaksatte med lite salt, peppar och kurry. När morötterna och potatisen hade kokat klart så lade jag i morötterna i grytan och så hällde jag även i såsen. sedan lade jag upp kokt potatis och av grytan på en tallrik, jag lade även lite rivna morötter och palsternackor på tallriken.

När man gör såsen är det viktigt att man rör hela tiden så att det inte blir klumpar!

Jag jobbade med Annie.

När vi var klara sopade vi golvet.

Det gick bra och kycklinggrytan blev riktigt god. Det blev ungefär som jag tänkte mig att det skulle bli men kycklinggrytan kunde bli lite snyggare för att den såg rätt tråkig ut.


                  Köttbullar med spagetti och sås.

Jag ändrade inget speciellt i receptet men jag hällde i lite grädde i såsen för att den skulle bli extra god.Det är viktigt att tänka på att köttfärsen blir ordentligt blandad så det inte blir klumpar av kryddor på vissa ställen och inte alls på andra.Man ska också se till så att köttbullarna blir ordentligt stekta och inte ha för hög värme för att är det lätt att köttbullarna blir brända.Tänk på att spagetti inte tar så jättelång tid att koka så börja inte för tidigt för då blir spagettin kall.Jag jobbade med Annie.Efter att vi var klara med maten så hade vi som eftersyssla att sopa golven.Jag är jättenöjd med resultatet för att det blev jättegott men vi kunde ha kokat lite mindre spagetti för det blev väldigt mycket.En överaskning var att såsen blev tjock väldigt























Grönsakssoppa och knäckebröd

Till Grönsakssoppan hade jag vatten, buljongpulver, morötter, bönor, palsternacka, margarin och broccoli.Jag började med att smälta margarinet. Sedan så kokade jag upp vatten och buljongpulver  i samma kastrull som margarinet. Sedan så finhackade jag grönsakerna och lade i det kokande vattnet. När Grönsakssoppan nästan var klar så lade vi i lite Broccoli.Sedan fick den stå och puttra och jag började med knäckebrödet.

Till knäckebrödet hade jag Vatten (40 grader för att det ska fungera i hop med torrjästen), vetemjöl rågsikt, matolja, salt och torrjäst.Jag satte ugnen på 250 grader och började sedan att blanda ihop ingredienserna i en skål.Jag hällde ner vatten , matolja och salt i en skål och hällde sedan ner torrjästen. Sedan skulle jag tillsätta mjölet jag tog hälften vetemjöl och hälften rågsikt för det ska man ha i knäckebröd. Sedan fortsatte jag med att arbeta i hop det till en deg. Efter det så kavlade jag ut degen på bänken med en kavel som var lite räfflig. Efter det så lade jag den utkavlade degen på ett bakplåtspapper på en plåt och så in i ugnen med den i ca en kvart. Efter en kvart tog jag ut det färdiga knäckebrödet och bröt i lagom stora bitar.

Jag gjorde inga speciella ändringar i något av recepten.

Det är viktigt att tänka på att man inte lägger ner broccolin i soppan för tidigt för då blir den sönderkokt eftersom att rotfrukterna behöver mycket längre tid för att bli mjuka.Sedan måste man tänka på att knäckebrödet måste vara inne ganska länge i ugnen för att det ska bli riktigt hårda och fina.

Jag jobbade tillsammans med Annie men vi gjorde brödet var för sig men soppan gjorde vi tillsammans.Jag och Annie hade som eftersyssla att se till så att golvet var rent och snyggt så därför så sopade vi golvet.

Jag tyckte resultatet blev riktigt bra soppan blev jättegod och knäckebrödet till blev bra men jag hade kunnat ha inne knäckebrödet lite längre i ugnen för att det blev lite för mjukt jag hade velat ha det lite hårdare.

En överaskning som blev var att jag hade varken salt eller peppar i soppan för att det var soppas mycket salt i buljongen.






När man ska göra degen är det bra att tänka på så att vattnet eller vätskan man använder är lagom varmt (40 grader)  så att det blir bra med jäsningen sedan när man häller i jästen.

Innan man sätter in brödet i ugnen så är det bra om man kollar så brödet jäst klart genom att klämma lite lätt på brödet så ser man att det är jäst om brödet blir jämt igen.

Till sist när man tar ut brödet så är det viktigt att man knackar i botten av brödet, om det låter ihåligt så är det klart.






























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar